fredag 18 december 2009

Julkola

Ingredienser

ca 60 st

100 g smör
2 dl Arla vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vanilj. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula. Koktid 15 – 30 min. Smaksätt med något av förslagen nedan.
Häll smeten på en oljad plåt. Låt svalna och klipp i bitar. Slå in i papper eller varva kola och papper i en burk. Förvara kallt.

Smaksättning:
– rivet skal av 2 lime, 1 citron eller 1/2 apelsin
– 1 dl krossade polkagrisar
– 2 msk siktad kakao

1 dl rostade solroskärnor

*poff*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar